Keukenadvies

Wat betekenen de symbolen op mijn oven?

Heteluchtoven

heteluchtoven symboolHet ventilator symbool staat voor de heteluchtfunctie van de oven. Met deze stand gebruikt de heteluchtoven een ventilator en wordt de warmte gelijkmatig door de ovenruimte verdeeld. Hierdoor kan je op meerdere niveaus bakken én is je gerecht snel gaar. Gebruik deze ovenstand voor het bereiden van ovenschotels of een lekkere lasagne. Voor het bakken van brownies of een taart is deze stand minder geschikt.

Onderwarmte

onderwarmte symbool ovenHet symbool met een platte streep aan de onderkant is voor onderwarmte. Schakel je deze stand in, dan wordt alleen het verwarmingselement aan de onderzijde van de oven gebruikt. Maar wanneer kies je voor onderwarmte bij het koken? Voornamelijk wanneer je een gerecht wilt nabakken of au bain-marie. Deze stand is ook handig wanneer je op een hoge temperatuur bakt, zoals bij een pizza of taart. Door onderwarmte in te schakelen wordt de onderkant ook goed warm, zonder dat de bovenkant te snel verbrandt. Belangrijk om bij onderwarmte slechts op 1 bakplaat of rooster (niveau) te koken. 

Bovenwarmte

bovenwarmte oven symboolEen streep aan de bovenkant is het symbool voor bovenwarmte. Bij deze functie wordt alleen het verwarmingselement aan de bovenzijde van de ovenruimte ingeschakeld. Klinkt logisch toch? Maar wanneer is dit nuttig? Nou bijvoorbeeld wanneer je een taart wilt bakken waarvan de onderkant al is afgebakken. Door bovenwarmte te gebruiken wordt de bovenkant van je gerecht goed gegaard, maar voorkom je dat de onderkant aanbrandt. 

Boven- en onderwarmte tegelijk

boven- en onderwarmte ovensJe kunt boven- en onderwarmte ook tegelijk gebruiken. Dit bereidingssysteem stel je in met het symbool de twee platte strepen, boven en onder. Bij het bakken van vlees, taarten en ovenschotels heeft boven- en onderwarmte de voorkeur. Ook als je deegwaren in de oven stopt kies je voor deze stand. Kies je de ventilator van de heteluchtoven? Dan kan het rijzende gebak in elkaar zakken. Nadeel van koken met boven- en onderwarmte is dat je maar 1 bakplaat tegelijk kunt gebruiken. Meerdere bakplaten blokkeren namelijk de warmte van de onderkant en bovenkant.

Circulatiegrill

ovensymbool circulatiegrillDe circulatiegril is een combinatie van hetelucht en de grote grill. Je herkent deze dan ook aan het symbool met de ventilator in het midden en het gegolfde lijntje erboven. Wil je grote stukken vlees of vis bereiden? Dan is de circulatiegrill een goede keus. De oven gebruikt afwisselend de hetelucht ventilator en grillfunctie. Hierdoor wordt het vlees goed gaar. Kies je alleen voor de grill? Dan is de kans groot dat de buitenkant verbrandt, terwijl de binnenkant rauw blijft.

Grote grill

grote grill symboolDe grote grill herken je aan het grote gegolfde lijntje aan de bovenzijde van het symbool. De grote grill is krachtig en gebruik je dus als je een volle bakplaat wilt grillen. Je kunt deze grill gebruiken als je vlees, vis of groenten wilt bereiden. Maar ook als je een gerecht gaat gratineren. Gebruik deze bereidingsstand niet voor dikke stukken vlees. De buitenkant is sneller klaar dan de binnenkant. Hierdoor zal de buitenkant aanbranden terwijl het vlees aan de binnenkant nog rauw is. 

Kleine grill

kleine grill symboolSommige ovens bieden de mogelijkheid om een kleine grill te gebruiken. Dit is het symbool met het kleine gegolfde lijntje aan de bovenzijde. Vaak is dit het middelste deel van grill welke wordt ingeschakeld. Plaats je gerecht hier dus goed onder. De kleine grill biedt dezelfde functie als de grote grill, maar gebruik je bij kleinere porties en gerechten. Er zijn ook combi-magnetrons met grill die hetelucht en grillen kunnen combineren.

Pizzastand

pizzastand symboolSommige ovens en combi-magnetrons beschikken over een speciale Pizza-stand. Het symbool hiervoor is de ventilator met een platte streep eronder. Dit komt omdat de Pizza stand een combinatie is van hetelucht en onderwarmte. Deze combinatie zorgt voor een knapperige bodem. Gebruik je alleen de heteluchtoven of grill, dan blijft de bodem van de pizza slap en zompig. 

Stomen

stoomoven symboolHet symbool met drie gegolfde wolkjes staat voor de stoomfunctie. Stoomovens kunnen op gezonde wijze groenten, aardappels, vis, vlees en gevogelte stomen. Smaak en voedingsstoffen blijven beter bewaard. Het opwarmen of regenereren van restjes in een stoomoven duurt langer dan in de magnetron. Je maaltijd smaakt echter wel beter! 

Bij stoomovens heb je de keus uit ovens met een vaste wateraansluiting of stoomovens met reservoir

Magnetronstand

magnetron symbool ovenWil je de magnetron gebruiken om snel restjes op te warmen of ontdooien? Kies dan het symbool met de 3 liggende golfjes in het midden. Maar wist je dat je de magnetronfunctie ook kunt gebruiken om te koken? Vooral groenten en aardappels kun je hier prima in bereiden. Er is namelijk veel minder water nodig dan wanneer je deze in de pan kookt. Vitamines en mineralen blijven zo beter bewaard. Vlees en vis bereiden in de magnetron is een minder goede keus. 

Ontdooien / Defrost

oven symbool ontdooienDe ontdooifunctie van een oven schakel je in met het symbool met 1 of 2 sterretjes met onder elke ster een druppel. Hiermee kun je gemakkelijk producten ontdooien zonder dat deze te verhitten. Let wel op het verschil tussen ontdooifuncties bij een magnetron en oven of combi-magnetron. Bij magnetrons selecteer je het gewicht en de magnetron zal de juiste ontdooitijd en het wattage voor je instellen. Bij een oven of combimagnetron worden levensmiddelen ontdooit door warme lucht met een lage temperatuur door de ovenruimte te laten circuleren.

Heeft dit advies u geholpen?

Je gebruikt een verouderde browser! Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu.

×